Aspova kimdir?

Muhammed Kılıçaslan veya sahne adıyla Aspova, 28 Kasım 1995’te Ankara’da dünyaya geldi. Türkiye’de örneği çok az olan R&B, Trapsoul türlerinde müzik icra eden sanatçı, kafasındaki hedeflere ulaşana kadar bu yoldan dönmeyecek kadar idealist bir isim.

Peki şu anda bulunduğu yere nerelerden geçip geldi? Detaylı şekilde bunları öğrenmek istiyorsanız doğru adrestesiniz!

 

Hayatı

Aspova, 28 Kasım 1995’te öğretmen bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu olarak Ankara’da dünyaya geldi. Ankara’da doğsa da büyüdüğü ve onu -tabiri caizse- o yapan yer, çocukluğunu geçirip uzun süre yaşadığı Bağcılar. Şu anda Şişli’de yaşasa da Bağcılar’ın onda etkisi büyük.

Aspova’nın hiphop kültürüyle tanışmasının öyle çok da enteresan bir hikayesi yok. Bu işle uğraşan diğer insanlarda nasıl olmuşsa, onda da benzer şekilde gerçekleşmiş. 8-9 yaşlarında Eminem‘in Slim Shady olarak, 50 Cent‘in de Get Rich Or Die Tryin’ albümüyle ortalığı kavurduğu dönemde ne olduğunu bilmeden dinliyormuş onların işlerini. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olan babasının okulda bir öğrencisinin getirdiği müzik kasedini alıp eve getirmesiyle Türkçe rap ile tanışmış. Bahsi geçen kaset de Nefret‘in Meclis-i Âlâ İstanbul isimli albümü.

Çocukluğundan itibaren yabancı müziğe düşkün olan Aspova, müziğini etkileyen 3 isim sorulduğunda The Weeknd, Bryson Tiller ve Drake cevabını veriyor. Kendisi aynı zamanda piyano ve gitar da çalabilen tam anlamıyla bir müzik insanı. 2008 yılında ilk kez rap müzik denemelerine başlayan Aspo, başlarda annesi ve babasından hiç destek görememiş. Hatta aksine bu müzikle uğraşmasını hiç istemiyormuş ailesi ve bu konuda o dönem onlarla sürekli olarak kavga ettiğinden bahsediyor.

Aspova, 5-6 yıl rap yaptıktan sonra kendi vokalindeki farklılığı fark etmesiyle dünya sound’ına yakın bir şeyler üretmeye karar veriyor. R&B’ye merak sardıktan sonra asıl istediği şeyin bu olduğunu fark ediyor. R&B müziğin İngilizce temelli olduğundan, Türkçe olarak yazılıp söylenmesinin çok zor olduğundan yakınsa da artık bu müziğin Türkiye’ye girmesinin gerektiğini düşündüğünden yolunda oldukça kararlı görünüyor Aspo.

Aspova, oldukça planlı bir isim. 2018 yılında başarmak istediği şeyler ve kafasındaki hedefleri içeren 5 yıllık bir plan hazırlamış ve müzik dünyasında her adımını o plana göre atıyor. Aspova onun için bir sahne adından çok hayatını daha iyi yere götürecek bir proje konumunda. Bütün hayatını da müziğe göre planlayan Aspova, müzikte başarılı olmazsa ikinci bir planının olmadığını söylüyor.

“Ben bir kapıdan geçeceğim, belki de birçok kapıdan. Bundan herkes emin. Bir şekilde geleceğimin olduğunu herkes görebiliyor. Ben o kapıdan tek başıma geçmek istemiyorum, arkamda insanlar olsun istiyorum.”

Sahne adının anlamı

Aspova’nın sahne adının anlamı için ayrı bir başlık açmak gerekiyordu çünkü derin bir konu. Bu isim Ankara’daki Aspava isimli kebap restoranından gelse de aslında 15 yaşında yaşadığı trajik bir olaya dayanıyor.

Bahsi geçen restoranın önünde bir kaza kurşunu ile vurulan Aspova, yere düşüp kendinden geçiyor. Kendinden geçerken gördüğü son şey de Aspava’nın tabelası oluyor. Bu olay daha sonra fiziksel ve mental olarak ona birçok zarar veriyor. Bu zararlardan da müziğe yoğunlaşarak kurtulduğu için bu olaya ithafen Aspova ismini alıyor. Aspova, bu olaydan Geber Pislik albümündeki Geceler Uzun isimli şarkısında da bahsediyor.

Aspova’nın küçüklüğünden beri müzikle ve müzik aletleriyle haşır neşir olduğunu söyledik. Uzun yıllara dayanan bu uğraşları, piyasaya girerken oldukça işine yaradı. Örneğin üzerinde 4 sene uğraştığı Geber Pislik albümünün altyapıları, mix-mastering işlemleri ve kayıtlarının tamamı Aspova’ya ait. Daha sonra piyasada tanındıkça bu işlerinin bazıları için farklı insanlarla çalışsa da hala her işinde kendisinin de ufak bir dokunuşu oluyor.

Kliplerini dikkatle izlerseniz bir hikaye, bir sinematografik bakış açısı göreceksiniz çoğunda. Bunu da Aspova’nın üniversite eğitimine bağlarsak yanlış olmaz. Beykent Üniversitesi’nde Sinema ve Televizyon okuyan Aspova, çok yönetmen tanıdığını ve bu bölümü okumanın kesinlikle kliplerine bir etkisi olduğunu söylüyor.

Masta Jam üyelerinden Worry ve Uncle Y

Masta Jam

Aspova, 2019’da Masta Jam adında bir müzik oluşumu kurmuştu. Başta büyüdüğü semt Bağcılar olmak üzere yetenekli bulduğu MC’ler, prodüktörler, dansçılar, tasarımcılar ve daha birçok sanat dalından insan barındıran Masta Jam için Aspo’nun planları büyüktü. Aspova, Masta Jam oluşumunu kurup genç ve yetenekli insanlara destek olması hakkında şunları söylemişti: “Ben bir kapıdan geçeceğim, belki de birçok kapıdan. Bundan herkes emin. Bir şekilde geleceğimin olduğunu herkes görebiliyor. Ben o kapıdan tek başıma geçmek istemiyorum, arkamda insanlar olsun istiyorum. Çünkü oraya gittiğin zaman geçmişi özlersin. Geçmişte ‘ne yaptım ben’ diye arkana bakarsın. Geldiğin yeri unutmamak amaçlı, ben oradan geçiyorsam bütün kardeşlerim benimle birlikte geçmek zorunda.”

Masta Jam Music’in bünyesinde o dönem Aspova, Worry, Murgs, Eda Çom, İlhan Yüksel, AG, Can İnal, Depar, Gest, Emp, Doppelganger, Acexbeatz, Rafu, Oğuzhan Aydın, Wox, Kerim Kılıçaslan, Tato, Eleven Beatz, Uncle Y ve Gett Beatz bulunuyordu.

Ancak sonradan oluşum çok da sağlıklı şekilde ilerlemedi ve Masta Jam’deki isimler bekledikleri gibi kendini gösteremedi. Aspova da daha fazla bu süreci uzatmadı ve oluşumu dağıtıp solo kariyerine odaklanma kararı verdi.

Eskimiş Senelere ve Matrix dönemi

Aspova, çok da uzun sayılmayacak kariyerine birçok albüm, EP, single sığdırmayı başardı. Bu projelerden şüphesiz en başarılısı 2019 yılında yayınladığı Hell isimli albümünde yer alan Eskimiş Senelere isimli şarkıydı. Şarkı, bu satırların yazıldığı sıralarda Spotify’da 57 milyon dinlenmiş ve YouTube’da da yine 57 milyon kadar görüntülenmiş durumda.

Aspo’nun 2021’de karantinadayken çıkardığı BLACKOUT isimli EP’sini saymazsak son uzun soluklu projesi ise 2020 yılında yayınladığı Matrix’di. Matrix albümünü filmdeki hapların rengine respect olacak şekilde Red ve Blue adlarıyla ikiye bölen Aspova, albümde Şanışer, Patron, Ati242, Motive, Ceg gibi isimleri konuk etmişti.

Gain Açık Mikrofon

Aspova, 2021 yılı sonu ve 2022 başlarında Gain’de yayınlanan Açık Mikrofon isimli rap yarışmasında Tepki ve Server Uraz ile beraber jüri koltuğunda oturdu. Programda Ceza da akıl hocası gibi bir görev almıştı.

 

S Y N T W A V E & Çığlık Senfonisi 1

Kariyeri boyunca özellikle ülke ortalamasına kıyasla oldukça üretken bir isim olarak dikkat çeken Aspova, 2022 yılına da yarışma jüriliği yapmasına rağmen 2 albüm sığdırmayı bildi. Yıla 18 Şubat 2022 tarihinde yayınladığı 8 şarkılık S Y N T W A V E isimli albümüyle adım atan Aspo, daha sonra ufak bir ara vermiş ve 22 Temmuz’da yayınladığı Tadı Viski şarkısına kadar ortalarda görünmemişti.

Tadı Viski sonrası yeniden oyuna ısınan Aspova, albüm sürecine girmiş ve Bilemezdim, İSTEMEM (Hidra düetli) isimli albüm single’ları sonrası 27. doğum gününden 3 önce gün önce (25 Kasım 2022) Çığlık Senfonisi adını koyduğu albümünün 10 şarkıdan oluşan ilk kısmını yayınlamıştı.


Son güncelleme: 28 Kasım 2022

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

MOB, AĞUSTOS ayında çıkacak 4 yeni projeyi resmen duyurdu!

Sonraki İçerik

ASTROWORLD, 2018 yılının en iyi albümüydü!

İlgili İçerikler