TÜRKİYE’de TIDAL’a erişim RTÜK tarafından engellendi, peki neden?

Jay-Z‘nin sahibi olduğu ve yüksek kalitede müzik dinleme imkanı sunmasıyla öne çıkan müzik streaming platformu Tidal, RTÜK tarafından ülkemizde erişime engellendi.

Tidal’ın erişime engellenmesinin sebebi, RTÜK’ün ihtarına rağmen lisans başvurusu yapmaması oldu. RTÜK’ün birkaç ay önce getirdiği yeni yasa ile birlikte internetten yayın yapan tüm platformlar lisans başvurusunda bulunmak, bu lisans için düzenli olarak ücret ödemek ve Türkiye’ye temsilcilik atamak zorunda bırakılmıştı.

RTÜK, Tidal’ı yasaklamasını şu açıklama ile duyurdu:

  • Radyo ve Televizyon Üst Kurulumuz 9 Kasım 2020 tarihinde İnternet ortamından yayın lisansı almadan yayın hizmeti yapıldığı tespit edilen URL adreslerini ilan ederek ihtarda bulunmuştur.
  • RTÜK’ün resmi internet sitesine eklenen ihtar metninde aralarında https://www.tidal.com URL adresinin de bulunduğu yayıncılar açıkça belirtilerek kendilerine lisans müracaatı yapmaları için mevzuat gereği 72 saat süre tanınmıştır.
  • Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin “İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri” başlıklı 10’uncu maddesi kapsamında yapılan duyuru üzerine bahse konu yayıncı dışındaki tüm platformlar gerekli başvurularını yapmıştır. Başvuru talebini içeren dilekçesini sunmayan yayıncı hakkında Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkimliğine başvurulmuş ve ilgili mahkeme söz konusu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi kararını vermiştir.
  • Adı geçen kuruluşun lisans talebine ilişkin müracaatta bulunması halinde verilen kararın kaldırılması için yeni bir süreç başlatılacaktır.

RTÜK’ün bunu yapmasıyla birlikte Türkiye, dünyada Tidal’a erişim engeli getiren tek ülke oldu. Geçtiğimiz günlerde Deezer’a da ihtarda bulunan RTÜK’ün, o platformu da yasaklama ihtimali söylentiler arasında. Birkaç hafta önce Spotify da aynı ihtarla karşı karşıya kalmış ve lisans başvurusunu yaparak kurtulmuştu. Ancak her platformun pazar payı Spotify kadar büyük olmadığından bu durumlarla uğraşmak istemeyip ülkemizden çekilebilirler. Bu yüzden bir müzik sitesi olarak RTÜK’ün derhal bu saçmalıktan vazgeçmesini istiyoruz.

Tidal’ın erişim engeli konusunda nasıl bir aksiyon alacağı, ülkemizde yayın yapmaya devam edip etmeyeceği henüz bilinmiyor. Siz bu yasak hakkında ne düşünüyorsunuz?

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

MOTİVE ile RÖPORTAJ! MAKAVELI Deluxe, MOB'de yeni dönem, Doğu Yakası vs. Batı Yakası ve çok daha fazlası!

Sonraki İçerik

REDKEYGANG LA FAMILIA 2'nin BOMBA GİBİ şarkı listesi belli oldu!

İlgili İçerikler