KENDRICK LAMAR’ın başarıya giden yolda 5 altın kuralı

Fotoğrafçı David Black, Eylül 2011’de o sıralar “good kid, m.A.A.d city” isimli albümünü kaydetmekte olan Kendrick Lamar‘ın fotoğraflarını çekmesi için görevlendirilir.

David, Kendrick Lamar’ın kayıtları aldığı stüdyoya gider ve duvarda Kendrick’in el yazısıyla yazılmış bir kağıt dikkatini çeker. Kağıtta Kendrick Lamar kendisine seslenmekte ve başarıya giden yolu 5 adım ile özetlemektedir.

 

1) KARİZMA – KİŞİLİK – HAVALI OLMAK

İstediğin gibi adlandır ama o olmadan sadece kağıttan bu satırları okuyan bir insansın. İster inan ister inanma: 50 Cent’in ağzından vurulması, Columbia günlerinde sahip olduğu agresif tarzdan ona daha fazla stil ve kişilik kazandırdı. Avukatı 2002 yazında demosunu dinlettiğinde bu hemen göze çarpıyordu.

 

2) SERVET

İnsanları kelimelerle hareket ettirme yeteneği, başka hiçbir şeye benzemeyen bir hediyedir. Bu hediyeye doğru zemini ekle ve başarıyı garantile. 50 Cent’in Many Men şarkısı, bir sokak rapçisinin kitleleri çete üyesi hayatı nedeniyle yaşadığı iç strese götürmesi bunun en büyük örneği.

 

3) SÖZ YAZIMI

MC’lerin harika sanatçılar olduğuna inanıyorum (Biggie, Eminem, Jay-Z, Big Pun). Mesele sadece aptallaşmanın yaygın olarak benimsendiği bir iklimde söz ustası olmanın avantajlarını ve dezavantajlarını bilmek. 1997’de Eminem’in demosunu aldığımda savaşa hazır bir kelime ustasının niteliklerini sergilemekle kalmayıp bunları dinleyiciyi sıkmadan nasıl kulanmayı bildiğini de gördüm. Şimdi bu yeteneğini bir MC tarafından yapılmış en büyük kayıtlardan bazılarını (“Lose Yourself”, “The Way I Am”, “Stan”) yapmak için kullanıyor.

 

4) BENZERSİZLİK

Bakış açısı veya stil olabilir. Ülke genelinde çekici olacak bir şey arıyorum. Mesela Bobby Creekwater; Güneyli bir MC ve Güneyli havasından ödün vermeden saygın bir Doğu Yakası MC’si gibi rap yapıyor. Hip-Hop kitlesinin iki farklı grubuna hitap edebileceğini anında gösterdi.

 

5) İŞ ETİĞİ

Kendrick Lamar ve 50 Cent, Power dizisinden.

50 Cent’in harika şarkılar yapma becerisini elinden alsak bile hayranlarla fotoğraf çekilmek, zamanında bir yerlere gelmek gibi örneklerde şimdiye kadar karşılaştığım en çalışkan insanlardan biri olur.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

POLO G, "Hall of Fame 2.0" albümünün tracklist'ini açıkladı: Lil Baby, Moneybagg Yo ve diğerleri!

Sonraki İçerik

2022 Grammy Ödülleri öncesi adaylar açıklandı!

İlgili İçerikler