Hidra’nın yeni albümü C-137 nasıl olmuş? (Albüm İncelemesi)

Hidra‘nın uzun süredir beklenen albümü C-137 geçtiğimiz gün önce YouTube Music üzerinden, daha sonra da diğer dijital platformlar üzerinden yayınlandı. Albümü birkaç kez döndürdüm, nedir ne değildir sindirdim iyice. Hazırım değerlendirmeye artık.

Direkt olarak kapak tasarımından girmek istiyorum. Mükemmel, mükemmel! Burak Şentürk‘ü buradan bir kez daha tebrik etmek istiyorum. İyi iş çıkarmış. Kapakta, Hidra’nın elinde bulunan yaratığın adı da Hidra. Yunan mitolojisinde yer alan çok başlı bir yaratığa deniyor Hidra diye. Ancak albümün ismiyle biraz daha alakalı olsa, konsept adına daha uyumlu olabilirdi diye düşünüyorum. Bilmeyenler için de C-137’nin Rick and Morty isimli animasyon dizide yer alan ana evren için kullanılan bir isim olduğunu hatırlatalım. Konsept olarak uyumlu olmasa da çok beğendiğim bir kapak oldu.

Albümü değerlendirmeye geçebiliriz artık teknik anlamda. Kapağı ne kadar beğendiysem, prodüksiyonları da bir o kadar beğenmedim diyebilirim. Mesela albüme giriş parçası olan A-A O!‘yu şu anda bu yazıyı okurken açıp başını dinler misiniz? Öyle olmadığını bilsem de sanki bir demo dinliyor gibi oldum. Mix-mastering’de mi bir sıkıntı var çözemedim ama albümde ara ara bu sıkıntıyı gördüm. Hemen son şarkıya atlayalım, Brütüsler isimli parçada kullanılan her müzik elementi net olarak geliyor kulağa. Bazı şarkılarda bilerek vokal öne çıksın diye altyapı altta bırakılmış büyük ihtimalle. Tamam, Hidra her zaman vokal ve lirikaliteyi daha ön planda tutuyor ama yine de bassları, kickleri daha net duymak istiyor insan. Mesela aynı hafta çıktığı için Motive’nin Makaveli isimli albümü ile kıyaslayacağım. Hidra’nın albümü çok daha iyi olsa da, bana kalırsa Motive’nin albümündeki beatler daha başarılıydı. Tabii ki bütün altyapılar kötüydü demiyorum ama daha iyi olabilirlerdi bence.

Biraz daha içerik ve liriklere geldiğimiz zaman; Hidra, tweetlerinde ve Instagram canlı yayınlarında protest parçaların yolda olduğunu söylüyordu zaten. Bağırın isimli şarkının da albümde olduğunu bildiğimizden böyle bir albüm bekliyordum ben. Türkçe rap’te son dönemde böyle lirikler içeren albüm dinlediğimizi hatırlamıyorum. Türkçe rap’te albüm ne zaman dinledik onu bile hatırlamıyorum gerçi ama bu başka bir yazının konusu, yakın zamanda onun hakkında da bir yazı gelecek. Özellikle Bağırın ve Sorumlusu Sizsiniz lirikal anlamda en beğendiğim parçalar oldu. Hidra diskografisi özelinde kıyas yaparsak Neden mi İllegal serisi benzeri şarkılar toplumun geldiği mevcut durumda zor ama böylesi bile gayet çarpıcı ve başarılı, anlayabilen için.

 

“Sınırsız yetkiyle sınıflı toplum mu?

Kırıldı notun ve ısındı suyun.

Sarayda sorun yok,

Fakat bu sokaklar sıkıntı dolu.

Sıkıntı dolu bu sokaklar,

Öğretir hayatı ve belki diriltir Thor’u.

Yani ne bankalar kurtarır bizi ne sikik bir okul.

Bittik biz oğlum!”

Şu barlar bile yeterli bence, Bağırın parçasından. Piyasada şu an şöyle bir parça kaç kişi yapabilir, yapar emin değilim. Hidra da zaten konuyla alakalı “Belki de riske giriyorum bilmiyorum. Ama ileride dönüp baktığımda bunları söyleyen bir Fatih Uslu vardı demek istiyorum.” demişti.Son olarak da düetleri değerlendirelim. Şehinşah -veya son dönemde kullandığı mahlas olan HSNSBBH-, Eko Fresh ve Çiğ, Hidra’ya vokalleriyle destek olan isimler. High parçasında Hidra, çok basit kalmıştı zaten bence. Single çıktığında da bunu düşünmüştüm. Şehinşah ise HSNSBBH olduğundan beri yaptığı değişik işlerinden sonra biraz da olsa kendine gelmişti. Eko Fresh için ortalama diyorum. Ondan beklentim büyüktü aslında ama çok eğreti durmuş. Verse’ünü alıp araya atmışlar gibiydi, hiçbir harman yoktu Hidra ile. Çiğ ise beklemediğim şekilde en beğendiğim isim oldu. Merak edip diğer işlerine baktım, farklı bir aurası var.

Zaten çok olmadığı için sıralamak kolay oluyor. O nedenle Hidra’nın C-137 albümü bana kalırsa Gazapizm-HİZA’nın ardından 2020 yılının en iyi dili Türkçe olan rap müzik albümü.

 

Total
0
Shares
1 Yorum
  1. Bana göre de baya başarılı bir albümdü ancak pazarlamasını yapamadiklari için sönük kaldı. Daha sonra rap sayfalarında oluşan mix – mastering algısı albümün hakkının yenmesine neden oldu bence. Yine de bana göre son zamanların en iyi albümlerinden.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

LIL TURK ile röportaj! Kimdir, kısa süredeki yükselişini neye bağlıyor, hedefleri neler?

Sonraki İçerik

BIG SEAN ilk sırada, 6IX9INE ise adeta çakıldı: BILLBOARD 200 listesinin son durumu!

İlgili İçerikler