Travis Scott – UTOPIA (Albüm İncelemesi)

© RAYSCORRUPTEDMIND

2023 yılının en başarılı albümleri arasında yer alan Utopia, dönüm noktasına ulaşmaya devam ediyor. Travis Scott, Utopia ile birlikte hip-hop dünyasındaki çoğu sanatçının ulaşmaya çalıştığı başarıyı kısa süre içerisinde topladı.

Utopia’nın Spotify’da en çok dinlenen şarkısı, Drake’in de yer aldığı “Meltdown” 101 milyondan fazla dinlenmeye ulaştı. Albümde popüler olan ve yüksek dinlenmeye ulaşan “I Know” “Telekinesis” ve “My Eyes” da bulunuyor. Psychedelic Rock türüne benzeyen ve birçok türü barındıran albüm, üst üste Billboard listelerinde bir numaraya yerleşmeyi başardı.

Travis’in müzik hayatı ve hayranları için önemli bir yere sahip olan “Utopia” albümünü incelememek olmazdı. En çok dinlenen ve en beğendiğim şarkıların bir incelemesini ve genel bir değerlendirmesini yapacağım.

HYAENA

Travis’in “Hyaena” adlı şarkısı, giriş parçası olarak yayınlanmış. Şarkının girişinde bulunan egzotik ve fütüristik melodiler Gentle Giant adlı grubun “Proclamation” adlı şarkısından alınmış. Ayrıca Rap ve Hip-Hop’ta kullanılmayan enstrümanlar kullanılmış. İlk başta uyumsuz gibi geliyor ancak, dinledikçe kulağımın alıştığını söyleyebilirim. “Hyaena”, Travis’in bana çeşitliliği sevdirmiş olduğu şarkılardan bir tanesi. Girişi de bu şarkıyla yapmasıyla bize albümün kısa bir özetini sunmuş oluyor.

THANK GOD

İkinci şarkı Thank God’a, En çok dinlenen şarkılardan olmakla birlikte, en beğendiğim parçalardan olduğu için yer vermek istedim. Girişte American rapçi KayCyy’in “Thank God I Breathe” adlı şarkıdan verse kullanılmış. Efektlerin geçişini ve çeşitliliğini tekrardan çok sevdiğimi söylesem yeridir. Ortalamanın üstünde sözlerin bulunmasını da kendimce bir rap şarkısı için de artı olarak sayabilirim. “Thank God”da Travis’in ailesinin önemini vurguladığı kısımlar bulunuyor. Ayrıca şarkının sonunda kendisinin ve kızı Stormi’nin sesini buluşturması çok hoş olmuş.

MY EYES

Oldukça sakin bir şekilde başlayan “My Eyes”ın yapımcılığını Scott ve Vernon üstlendi. Chill bir şekilde ilerleyen parçanın bir anda sound değişiminin gayet iyi olduğunu düşünüyorum. En başarılı kısmı bence 2.26’dan sonra şarkının hızlanması. Sentezleyici prodüksiyona sahip olan “My Eyes”ı, şarkılarda rastlanmayan soyut bir duygu performansı olarak tanımlayabilirim. Şarkının girişi sakinken, ikinci bölümdeki dizeler Travis’in stiline göre ilerliyor. Bu sentez gayet güzel yapılmış bana göre.

MELTDOWN (feat. Drake)

Bir diğer şarkı “Meltdown”, Drake’in de yer almasıyla albüme güzel bir hava katmış. Scott ve Drake, şarkıyı yapımcılar Vinylz , Tay Keith , BNYX ve Scotty Coleman gibi isimler ile yazmış. En çok dinlenen şarkılardan biri olan “Meltdown”da, bir diğer şarkılarda olduğu gibi geçiş bulunmuyor fakat Drake’in yer almasıyla dinleyicilere güzel bir deneyim sunmuş.

TELEKINESIS (feat. SZA & Future)

Travis Utopia’ya harika isimleri dahil etmiş. SZA’nın sıkı bir takipçisi olarak çok uyumlu olduklarını belirtmeliyim. Ve şarkıda bu açıkça gösterilmiş. R&B ve rap karışımı bir parça olmuş. SZA’nın şarkıya ayrı bir hava kattığı fikrindeyim. Biraz da dramatik diyebilirim. Future’ın olduğu kısım da tabii ki gaza getirici. SZA’nın güzel vokal performansı, yükselen synth’leri uyumlu bir şekilde eşleşmiş. Beğendiğim bir diğer şarkı “Telekinesis” oldu.

K-POP (feat. Bad Bunny& The Weeknd)

“K- Pop”un girişini beğendim. Hareketli ve eğlenceli bir şekilde başlıyor. Ve genel olarak bu şekilde devam ediyor. Bad Bunny ve aynı şekilde the Weeknd’in girişiyle aslında albümdeki diğer şarkılardan sonra neşeli bir ara verilmiş bence. Bu şarkı bana pek hitap etmedi. Fakat bir ara şarkı olarak ayrı bir hava katmış.

I KNOW ?

Hip- Hop dünyasında pek çok ünlü sanatçının yapımcılığını üstlenen “Oz” un katkılarının da bulunduğu “I Know?”, bir piyano enstrümentalinden oluşuyor. Şarkı boyunca piyano sound’u hakim. Bana göre bu şarkı da “K-pop” ile benzerlik gösteriyor. Fakat daha chill bir şekilde ilerliyor. Eğlenceli bir parça. Etkileyici prodüksiyonu da gözden kaçırmamak lazım.

Genel Albüm Değerlendirmesi

© RAYSCORRUPTEDMIND

Albümün en önemli ve göze çarpan özelliklerinden birinin Travis’in çok çeşitli müzikal etkileri birleştirmesi olarak düşünüyorum. Albüm boyunca her şarkıda ritim varlığını sürdürmesine rağmen yeni şeyler denemekten çekinmemiş ve alışılmadık sound’lar ile birleştirmiş. SZA,the Weeknd, Future gibi sanatçılara da yer vererek çeşitliliğini üst seviyeye çıkarmış. Bir bakıma konuk olan sanatçılar da Travis’in bu tarzını tamamlamışlar.

Modern müziğin sınırlarını gösteren Utopia, şarkıdaki sözler ile birlikte sanatçının kişisel mücadelesine ve özlemlerine kısa bir bakış sunmuş. Böylelikle Utopia ile birlikte, Astroworld tartışmalarının üstüne bir sanatçı ve söz yazarı olarak kendisini geliştirdiğini hayranlarına ve müzik dünyasına göstermiş oldu.

Travis’e en fazla kazandıran albümü şüphesiz Utopia olduğu açık. Son üç stüdyo albümünün her biri 2 milyarın üzerinde dinlenme sayısına ulaştı. Bu yeni projesinin de aynı hedefe ulaşması zaman almayacak gibi görünüyor.

 

Yazan: Ceren Mintaş

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

Ömer Çelik'ten yönetmen albümü SALIGIA hakkında açıklama

Sonraki İçerik

EMINEM, ABD Başkan adayının şarkılarını kullanmasını yasakladı!

İlgili İçerikler