FUFU anlatıyor: Hip-hop dünyasında grafik tasarımcı olmak

Kapak tasarımı, dinlediğimiz şarkıların ve albümlerin görsel kimliği. Bu alanın ülkemizdeki önemli isimlerinden biri olan FUFU ya da gerçek ismiyle Ali Fuad Boztepe, uzun süredir Türkçe Rap piyasası için tasarım yapıyor. Kendisinin oldukça özgün bir tarzı var. Tarzına aşina olan biri, yeni bir çalışmasını gördüğünde onun tasarladığını bilmeden “Bunu FUFU tasarlamıştır” diyebilir. Onlarca kapak tasarımının yanı sıra, Ezhel’in Şehrimin Tadı klibinin yapımcılığı gibi kritik pozisyonlarda da bulunmuş biri Fu.

Bizi birçok genç ve amatör grafik tasarımcının takip ettiğini ve hip-hop piyasasında üretim yapmak istediklerini biliyoruz. Hem onlara ilham olması açısından hem de hikayesini öğrenip size aktarmak istediğimizden FUFU ile bir söyleşi gerçekleştirdik. İlk sorumuzda FUFU, bu işe nasıl başladığını anlatıyor; oradan sonra gördüğünüz başlıkların altında FUFU’nun o konudaki düşüncelerini ve deneyimlerini okuyacaksınız.

 

Tasarımcılığa nasıl başladın?

FUFU: “Uzun zamandır bu işin içindeyim. Eskiden çocuklar albüm yapardı, biz de o zaman graffiti yapan writer’lar olarak elimizle albüm kapağı çizerdik. Sonra taratıp çoğaltırdık. O zamanlardan bu günlere hiçbir şey değişmedi aslında; ne işin işleyişi değişti ne de yaratıcı süreç. İnsanlar elbette bu konuda oldukça bilinçsiz; albüm kapakları, video klipler vs. sanki tamamen sanatçının kendi vizyonu gibi ele alınıyor. Bu şekilde çalışan sanatçılar da var -bütün fikrin kendisine ait olmasını isteyerek kendini operatör belleyen- fakat ben o isimlerle çalışmıyorum. Çalıştığım herkes eski arkadaşlarım ve yıllardır bildiğim insanlar üzerinden tanıdıklarım. Sanatın, her yönüyle farklı disiplinleri bir araya getiren ortak bir ürün olduğuna inanırım.”

 

SÜREÇ

“İnsanlar görsel öğelerin oldukça hızlı oluştuğunu ve bir şeylerin şipşak bir araya gelip bir anda bir kapak ortaya çıkardığını zannediyor ama böyle değil. Süreç çok katı teslim tarihleri de içerdiğinden oldukça stresli ve yorucu.”

VIBE

“Bazen parasını bile alsan bir işi yapamıyorsun, karşındaki insanla vibe’ın tutmuyor, enerjin bağdaşmıyor ve ortaya güzel bir şey çıkmıyor. Sen çok iyi bir tasarımcısın, karşı taraf muhteşem bir sanatçı ama bir şekilde o sinerji asla oluşmuyor. Kendi adıma, paramı sanat yönetmenliği yaptığım bir ajansta ve kurumsal müşterilerimden kazandığım için beni motive eden şey para olmayabiliyor her zaman. Bu daha ego tatmini içeren bir iş bence ve öyle de olmalı. Çünkü para odaklı yaptığın her şey iştir ama içinde ego, hırs ve işine göre farklı duygular girdiğinde ortaya çıkan şey bir sanat oluyor.”

TELİF

“Producerların ve şarkıcıların telif geliri elde ettiği gibi kapağı ya da görselleri tasarlayan insanların da aynı şekilde bundan kazanç sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Ben kendi adıma arkadaşlarımla çalıştığım ve onlarla aramda para muhabbetleri çok çok rahat olduğu için böyle durumlar çok umurumda olmuyor ama işin gittiği yer ve piyasanın kalanını düşündüğümde bu herkesin talep etmesi gereken ve göz önünde bulundurulması gereken bir durum.”

ÖZGÜNLÜK

“Piyasa birbirini kopyalayan insanlardan ibaret. Bu yeni gelişen her alanda böyle oluşur, insanlar birbirlerinden görerek ilerler ve özgün olanlar üste çıkar. Bunu kesinlikle biliyoruz ama oldukça uzun zamandır aynı tarzda tasarımlar ve bakış açıları görüyorum. Birbirinin kopyası binlerce iş. Artık sticker’lı ve jelatinli albüm kapakları görmekten çok sıkıldım. Bu işle uğraşan herkesin trendleri takip etmesi ve kendini yeni bir yöne sokmaya çalışması gerekirken 3-5 kişi hariç herkes yerinde sayıyor.”

BAŞARILI İŞBİRLİĞİ

“Çalıştığım sanatçılar içerisinde sanırım Keişan en sevdiğim. Çocukluğumdan beri tanımam ve derin bir geçmişimiz olması da aramızdaki bağı kuvvetlendiriyor. Onunla çalıştığımız işlerde tam bir sinerji oluşuyor ve başarıyı beraber yakaladığımızı hissediyorum. Ayrıca yaptığım işe değer verdiğini hissettiğim yegane sanatçılardan. İşime değer vermediği gibi yaptığı paylaşıma dahi beni etiketlememiş birçok insana şahit oldum bu piyasada. İsimlerini söylesem inanmazsınız, öyle küçük isimler de değil. Bu ben her şeyi ‘TEK BAŞIMA YAPTIM’ egosu olan sanatçılardan uzak durmak gerek çünkü tek başına kimse bir s*kim yapamaz. Bu iş o kadar çok kollu bir iş ki tek bir şarkı için çok fazla efor, insan ve zaman gerekiyor. 3 dakikalık bir iş için aylar harcanıyor. Bu zaten işinize verdiğiniz değerle alakalı bir şey. Astım, kestim takılan kekoların anlamayacağı bir şey.”

İLHAM

“Yaratıcı süreç çok garip. Bazen izlediğiniz bir klip, bazen sokakta gördüğünüz bir insan, size anlatılan bir hikaye ya da yüksek bir kafada açılan bir muhabbet bir anda bir şeyi tetikliyor. Yatağımdan sabah 5’te aklıma gelen bir fikirle kalkıp bir şeyler çizmişliğim çok var.”

 

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

Rolling Stone dergisinin kapak yıldızı Young Thug: "En zengin siyahi erkek olmak istiyorum."

Sonraki İçerik

POP SMOKE'un yeni albümü Faith'in PR'ı üzerine: "50 Cent büyük iş becermiş."

İlgili İçerikler