2014 yılından EZHEL soruyor: “DEĞİŞEK Mİ?”

İnternetin derinlerinde dolaşırken, Ezhel’in 2014 yılında yazdığı bir blog yazısına denk geldim. Henüz yalnızca kemik rap kitlesinin tanıdığı, sokaklarda rahatça dolaşabilen Sercan “Ezhel” İpekçioğlu, Blogspot üzerinden bir yazı yazmış ve yayınlamış. Ancak bu yazı tek yazısı olarak kalmış, devamını getirmemiş. Neyse, fazla uzatmadan sizi Ezhel’in 30 Nisan 2014 Çarşamba günü yayınladığı yazıyla baş başa bırakıyorum:


TAKAS

Takas… Hayatlarımız ve doğamız, çılgın tüketim toplumu yüzünden kirlenmeye başlamadan önce ticari ilişkilerimizin esas şekliydi. Sonra Lidyalılar ve Rothschild’ler, bankacılık sistemi derken, hepimiz lanet bir borç döngüsünün içinde sürekli yıkanan çamaşırlar gibi dönüyoruz.

Paraya değerini ne veriyor? Eskiden somut karşılıkları olması gereken banknotlar şimdi bir borç karşılığında basılıyorlar. Bu da koca insanoğlunu bu iki ucu boklu değneği çeviren yegane motor yapıyor.

Kanadalı Kyle McDonald 2005 yılında, bilgisayar masasının üstündeki kırmızı ataşıyla başladığı takas maratonunu blogundan yayınlayarak en sonunda bir ev alıyor. Hedefi de bir ev veya adaya sahip olabilmek ve bunu takasla yapmak. Bana bu blog için ilham veren kendisi, kırmızı ataşın eve dönüşme yolculuğunu buradan takip edebilirsiniz: http://oneredpaperclip.blogspot.com.tr/

Bugün içinde 2 takas birden yaptım. Başladığım ilk günde böyle olacağını düşünmemiştim ve denemeye değdiğini söyleyebilirim.

Benim Kırmızı Ataşım: Mavi Su Şişesi Kapağı

Sadece mavi bir kapak

Sabah yürürken elimi cebime attığımda fark ettiğim bu kapak uzun süredir düşündüğüm ama bir türlü yapamadığım bu proje için ilham oldu. Malum yolda yürürken birçok insan yanıma gelip fotoğraf çektirmek istiyor, sadece fotoğraf çektirip gidiyorlar. Ben bu işten inanılmaz sıkılmış olmakla beraber, bu anlık iletişimlerin sadece piksellerde kaybolup gitmemesi için bu durumu daha pozitif bir paylaşıma dönüştürmek istiyorum.

İlk Takasım!

Beşiktaş’tan Kadıköy’e geçmek için vapura binmeyi beklerken, bir arkadaş geldi ve resim çekilmek istedi. “Gel muhabbet edelim” dedim, o an kafamda ilk takasımı gerçekleştirmeyi umarak içeri girdik, sohbet ettik. “Takas yapalım mı?” dedim, tabii sadece bir su şişesi kapağı ama…

Tek Parmakla Gaza Basmak Suretiyle Diğer Elinle Taşını Döndürünce Yanan Az Gazlı Jack Daniels Resimli Çakmak

İşte ilk Takasım:

İyi bir başlangıç

Zor yanan çakmağımız sigaralarımızı boğazın güçlü rüzgarında yakamadı ama benim içimde bir şeyleri ateşledi…

İkinci Takasım: Klarnet Çalan Metal Heykelcik

Kadıköy’de arkadaşım Uğur’la buluştum ve ona takasımdan bahsettim. Çakmağıma karşılık klarnet çalan metal bir adam vereceğini söylediğinde çok heyecanlandım çünkü ilk günde kapaktan buraya gelebileceğimi tahmin etmiyordum. Gerçekten de güzel bir heykelcik, acaba neyle takas edeceğiz? Bakalım…

Roman havası.

Siz De Takasın Bir Parçası Olun!

Elimdekilerle takas etmek istediğiniz eşyalarınız veya takas edilebilecek ne varsa paylaşırsanız sevinirim. Sadece buradan değil, siz de hayatınızda takasın bir parçası olun. Ne kadar eğlenceli olduğunu fark edip elinizdeki şeylerle şaşaalı reklamlara, abartı promosyonlara ve alttan hızlıca kayan küçük yazılara köle olmadan, kimsenin emeğini sömürmeden alış-veriş yapabilirsiniz. Mahallenizde, okulunuzda, arka bahçenizde Takas Pazarları kurabilirsiniz. Her geçen gün insan odağından uzaklaşıp tamamen tüketime ve sömürü üretimine yenik düşmüş dünyayı, az da olsa israftan ve hurdalıktan kurtarabilir, sevdiğiniz şeylere ağlaya ağlaya para bayılmaktansa, hem karşıdaki insanın hem kendinin ihtiyacını karşılayabilecek eğlenceli bir takasla eve dönebilirsiniz. Hayatınızı benzini borç olan para düzenine takas etmektense bunu bir deneyin derim!


 

Total
1
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

WYOMING SESSIONS #1: Ne Eksik? (NASIR)

Sonraki İçerik

ANIL PİYANCI ve EMRAH KARAKUYU'dan yeni şarkı geliyor: Peki ikili daha önce hangi işlerde bir araya geldi?

İlgili İçerikler