MOTİVE’nin yeni albümü 22 nasıl olmuş? (Albüm İncelemesi)

© Kaan Bilge Bayram

Motive, 2021 yılını albüm anlamında boş geçirmiş ve bu dönemde yayınlanmayan Mortal Kombat albümüyle büyük bir hype ve beklentiyi kendi ismi etrafında toplamıştı.

Bu albüm iptal olduktan sonra Motive’den gelecek herhangi bir işi büyük bir beklentiyle gözler olduk, oldum. Süreç sonunda 22 geldi ve buradayız. İçerisinde çok fazla şarkı barındırmayan projeleri şarkı şarkı incelemeyi sevdiğimden yine böyle yapacağım. Şarkıları tek tek değerlendirdikten sonra da albüme genel bir toparlama yapacağım.

 

SAVANA

Motive ve beraberindekilerin oluşturduğu yeni kolektif/label/şirketi ile aynı adı taşıyan SAVANA, albümün giriş parçası olarak tercih edilmiş. Şarkı özellikle 1:47’de Osmancello tag’inden sonra beat’teki efektler ve Motive’nin vokalindeki manipülasyonlar ile beraber oldukça iyi bir yere gitse de baştaki kısmından dolayı kafamda tam oturtamadığım bir şarkı oldu. Intro’ları daha sakin ve albüme hazırlayan bir yapıda da sevdiğimden dolayı bana biraz kaotik geldi giriş açısından. Ancak dediğim gibi tek başına ele aldığım zaman özellikle son 1 dakikası gayet başarılı bir iş olmuş.

 

MASAL

Mesela MASAL şarkısı, başındaki vibe ile daha bir intro gibi bana göre. Benim kendi adıma pek tutmadığım bir şarkı olsa da Motive ve ekip, bu şarkıyı çıkış parçası olarak seçip ilk müzik videoyu bu şarkı için yayınladı. Şarkıda en beğendiğim yerler sanırım 2. verse’te Motive’nin farklı vokal tercihi oldu. Bunun dışında vibe olarak iyi bir parça olsa da verse’lerin kısa oluşu ve SAVANA’daki yükseliş sonrası bir anda düşülen mod bakımıyla normalde ayrılacağımdan daha az memnun ayrıldım şarkıdan.

 

KALA KAL

Zaten bu şarkı bir süredir konserdeki görüntüleriyle vs karşıma çıkıyordu. Şarkı daha önce duyduğumuz halinden daha da iyi bir şekilde çıktı karşımıza bence. Benim için albümün en iyi 2. şarkısı KALA KAL oldu. Şarkıdaki iniş çıkışlar çok iyi ayarlanmış, duygudan duyguya sürüklüyor hem nakaratı hem beat’i hem de vokal değişimleriyle. Bu yıl uzun süre döndüreceğim ben bu şarkıyı.

 

KÜLÜ KALDI

Bu şarkı için oldukça karışık duygular içindeyim. Nakarat bence albümdeki en iyi nakarat ancak Motive’nin verse’ü ve Doğa’nın performansı nakarattan biraz aykırı geldi bana. Doğa ilk kez duyduğum bir isim o nedenle çok keskin yorumlar yapmak istemiyorum ancak Motive’yle aralarındaki uyumu pek tutamadım ben. Tek bir düet var zaten albümde ama o keşke olmasaymış durumuna geldim açıkçası. Finalde güzelim nakarata yazık olmuş bence biraz.

Bu şarkıda en dikkat kesildiğim söz “Sözlerine kafa patlat ki dinlenilmesin bunca yetenek.” oldu. Motive’nin bu albümde birçok insanın beklediklerini yapmayıp da kendi kafasındaki uygulaması takdire şayan bence. O da artık kariyerinin bu döneminde neyin hit olup hit olmayacağını biliyor ve istese piyasadaki tutan formülleri uygulayıp kariyerini kolay yoldan yükseltebilirdi.

 

MAKARON – LÉ ORIGINAL

2 farklı şarkı olarak ele alınması gereken MAKARON – LÉ ORIGINAL arasından MAKARON kısmını pek tutmadım diyebilirim. Dinlerken güldüren kelime oyunlarıyla albümün genel havasından biraz farklı hissettirdi ve iyi geldi bana aslında. Yine de kelime oyunları güzel olsa da flow’u biraz tıkanık buldum o bölümde.

LÉ ORIGINAL kısmı ise MAKARON’a göre özellikle prodüksiyon olarak kesinlikle daha iyi başlıyor. Osmancello’nun burada sağladığı geçiş harika olmuş. Motive de buradaki beat’i en az benim kadar beğenmiş olacak ki çok farklı bir söz eklememiş buraya. Biraz fazla geldi bana LÉ ORIGINAL kelimesinin tekrarı. 2:57 dakika zaten 2 parçalık bir şarkı için kısayken insan biraz daha farklı bir şeyler görmeyi umuyor açıkçası.

 

KÂR

Albümün net en iyi beat’i ancak en düşük Motive performansı bana kalırsa. Osmancello’nun bu albümdeki hatta belki de bana göre kariyerindeki zirveye çıktığı şarkıda Motive’nin flow’u ve diğer şarkılara kıyasla daha baygın diyebileceğimiz vokal tercihi benim çok hoşuma gitmedi. Keza lirik yazımı da shaolin, yamakasi, Shabba Ranks referansları dışında Motive ortalamasında basit geldi bana.

 

BANA GAYRET

ALBÜMÜN EN İYİSİ! Motive zaten Makaveli Deluxe ile beraber duygusal parçalarda harikalar yaratabildiğini göstermişti ama BANA GAYRET şarkısıyla yaptığı beni çok derinden etkiledi. Şarkının yavaş başlayışı, Motive’nin yükselmesiyle beat’teki katmanlarının da yükselmesi, içten sözler vs albümün açık ara en iyisi bence. Gerçekten bu şarkı özelinde eleştirecek bir şey bulamıyorum.

 

Genel Değerlendirme

Motive, albüm öncesi albümün görsel konseptine uygun şekilde pembe tonlarda olduğunu söylemişti. Tam da dediği gibi oldukça içsel, duygusal bir albüm bulduk. 7 şarkıdan özellikle 3’ü (BANA GAYRET, KALA KAL, KÜLÜ KALDI) fazlasıyla duygusaldı. Albümde prodüksiyon anlamında bir bütünlük sağlanmış, bu konuda Osmancello’yu tebrik etmek lazım. Motive’nin söz yazımında aynı bütünlüğü koruyabildiğini söylemek biraz güç. Şarkı içeriklerden kısaca bahsetmek gerekirse; SAVANA’da rap piyasası, MAKARON – LÉ ORIGINAL ve KÂR şarkılarında flexin’ ve KALA KAL, BANA GAYRET, KÜLÜ KALDI şarkılarında da kendi iç dünyasından bahseden Motive, özellikle tracklist dizilimi nedeniyle yer yer kafa karıştırabiliyor.

 

Prodüksiyon

© Ulaş Koyuncu

Bu albüm öncesinde Osmancello, piyasada adını duyduğum, kendi halinde başarılı ama işlerine çok da iştahla bakmadığım bir prodüktördü. Motive ile aralarındaki uyum konusunda da biraz şüpheci yaklaşıyordum dürüst olmak gerekirse. Ancak öyle beatler, öyle geçişler var ki albümde… Osmancello benim için bu albümden sonra çok çok ayrı bir yerde. Onun kariyerini ayrı bir gözle takip edeceğim bundan sonra.

Şarkıları tek tek incelediğim yerde de söylediğim gibi, KÂR şarkısında harikalar yarattığını düşünüyorum. Bu arada her birinde bahsetmedim ama 7 şarkıda ‘kötü beat’ denebilecek bir iş de yok. MAKARON – LÉ ORIGINAL şarkısındaki geçiş de ekstradan bahsedilmesi gereken bir detay.

Osmancello dışında albüme katkı veren diğer prodüktörlere de bir parantez açalım. Memduh Akatay’ın MASAL şarkısındaki dokunuşları, çellonun kullanımı, Zeki Arkun’un BANA GAYRET şarkısındaki gitar tınıları çok başarılı dokunuşlar. Enstrümanların tamamı canlı şekilde çalınıp albüme eklenmiş bunu da eklemekte fayda var.

 

Görsel konsept ve mix-mastering

Ulaş Koyuncu ve Canberk Gedikli’ye de değinmek lazım incelemeyi bitirmeden önce. Osmancello’nun beat’leri, Motive’nin söylediklerini böylesine iyi duyuyorsak bunun en önemli sebeplerinden biri de albümün mix&mastering işlemlerini üstlenen JAGERSTEREO yani Canberk Gedikli. Jager’in işlerine denk geliyordum bir süredir, pek mainstream bir işte görmemiştim onu. Zaten onunla da konuştuk, Motive ile ilk çalışacağı zaman heyecanlandığı söylüyor ve mix&mastering sürecinde Motive’nin vokallerini hep ön plana almaya gayret ettiğini belirtiyor.

Ulaş’ın da özellikle tasarladığı logonun iyi anlamda oldukça basit ve bir o kadar da ikonik olduğunu düşünüyorum. Motive’yle konuştuk bu konuyu. Normalde kapağa düz 22 yazıp geçeceklermiş ama Ulaş’ın küçük bir hamlesiyle logo bir anda albümün de hissiyatını yansıtan bir logoya dönüşmüş. Logo dışında albüme yakın YouTube’a atılan Shorts videoları, Instagram’daki teaser videoları ve Motive’nin süreç içerisinde çekilen fotoğrafları son dönemde bir albüm konsepti adına Türkiye’de görmeye alışık olmadığımız hareketlerdi.

 

ARTILAR

+ Motive’nin duygusal şarkılardaki başarısı.

+ Osmancello’nun inanılmaz prodüksiyonu.

+ Albümün görsel konsepti.

+ Albümün genel anlamda verdiği hisler.

+ Motive’nin hit kovalamak yerine kendi kafasındaki müziği yapması.

EKSİLER

– Albümde tek bir düet olması, onun da pek tatmin etmemesi.

– Albümün süresi.

– İçerik bakımından çok geniş bir yelpazenin olmayışı.

 

RAPERTUAR PUANI: 7.2

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

Markalar hakkında yapılmış rap şarkıları: BENJI, RAF ve diğerleri!

Sonraki İçerik

İMPALA ile yeni albümü PERIPETEIA üzerine: "Benden duymak istedikleri her tarzı yapmaya çalıştım."

İlgili İçerikler