SPADE427 ile röportaj! Kimdir, freestyle yeteneği nereden geliyor, kariyer hedefleri neler?

Son dönemde 1 saat boyunca freestyle yaptığı video 1 Hour Freestyle ve yeni teklisi Mektanıs ile göze çarpan, yıllardır da freestyle konusunda Türkiye’nin en iyilerinden biri olarak bilinen Spade427’ye merak ettiklerimizi sorduk, o da içtenlikle cevapladı.

Keyifli okumalar!

Rapertuar: Öncelikle hayatından memnun musun?

Spade427: Hayatımdan memnunum, ama kendimi taşımak istediğim noktalar var. Bunun için yapmam gereken değişiklikler ve kendimi geliştirmem gereken yanlar var. Bir genç olarak Türkiye’de zaten şu an çalıştığımız çoğu işte hakkımızın ederini alamadığımız bir dönemdeyiz, bu 9-6 çalışırken veya müzik yaparken de böyle maalesef. Bunun haricinde özel hayatım, arkadaşlarım, aile yaşantım vb. konularda hayatımdan gayet memnun bir durumdayım. Hayatımdan zehirli diyalogların bir bir eksildiği daha üretken bir zamana gireceğimi hissediyorum.

 

“Panter klibimi yapmış olan arkadaşım Erim’le beraber Guiness Rekorlar Kitabı’ndaki en uzun freestyle performansının 25 saat olduğunu görmüş ve ona göre bir 5 saatlik deneme çekimi yapmış, ardından işin lirikal kısmında biraz otomatikleşmeye başlaması üzerine durmaya karar vermiştik. Ben o dönem sınırımı görmüş oldum aslında.”

 

Spade427 kimdir? Spade427 müzisyen kimliğinin dışında kimdir, neler yapar?

SPADE427; Ankara, Ayrancı’dan bölgenin en iyi freestyle MC’lerindendir. Hip-hop hayatımın başında graffitiyle başladığım için şu anda da bir “tag” hissi taşısın istediğim için, 427’yi Ayrancı-Subayevleri otobüs hattının numarası olarak taşıyorum. TED Üniversitesi İngilizce İşletme bölümü mezunuyum. 2020 Ağustos ayına kadar Proje Asistanı olarak 9-6 çalışıyordum ondan öncesinde de garsonluk yaptım. Kitap okumayı ve şiir okumayı çok severim, yazarların anlatım dillerini anlamaya çalışırım. Sporun hayatımda çok büyük bir yeri var. 17 yaşıma kadar lisanslı basketbol oynadım. Hala basketbolu çok severim ve basketbolcu olmak hayali içimde ukde olarak kalmıştır. Kişisel gelişimi çok severim, sevdiğim ve ilgimi çeken her konuda mesela Blockchain’den, müzik teorisi videolarına veya rap cypher’larına her konuda öğretici videolar izlerim veya gözlem yaparak kendime bir şeyler eklerim.

Rap dünyasında Ankara denilince akla gelen isimlerdensin. Peki başkentin senin için önemi nedir?

Ankara benim doğduğum şehir. İyiliği, kötülüğü, tüm hisleri ilk defa tanıdığım şehir. Sokaklarında gezmeyi çok severim çünkü bence kendince bir havası var bazen çok huzurlu, bazen melankolik ama kendiyle vakit geçirmeyi öğrenebileceği ve camdan baktığında “Işıklar şu ağacın yapraklarına ne güzel yansıyor!” bunu görebilmek ve şu an hayatta olmak ne güzel diyebileceğimiz kadar anda kalmayı öğretebilecek bir şehir olduğunu düşünüyorum. Ailem, arkadaşlarım, anılarımın çoğu hep Ankara’da. Her zaman nereye gidersem gideyim, bir parçam olarak benimle geliyor olacak.

Güncel bir soruyla devam edelim. Street Wise Video Studio ile birlikte 1 HOUR FREESTYLE adını verdiğiniz bir proje gerçekleştirdiniz kısa süre önce. Kelimenin tam anlamıyla 1 saat freestyle yapıyorsun ve bizce inanılmaz bir performanstı, keyifle izledik. Peki bu fikir nereden çıktı, nasıl gelişti? Gerçekten çok merak ediyoruz, olayın arka planını anlatırsan seviniriz.

Bundan 2 sene önce, Panter klibimi yapmış olan arkadaşım Erim’le beraber Guiness Rekorlar Kitabı’ndaki en uzun freestyle performansının 25 saat olduğunu görmüş ve ona göre bir 5 saatlik deneme çekimi yapmış, ardından işin lirikal kısmında biraz otomatikleşmeye başlaması üzerine durmaya karar vermiştik. Ben o dönem sınırımı görmüş oldum aslında. Aradan zaman geçip pandemi sürecinde bu projeyi gerçekleştirdiğimiz ekiple beraber o sıralar dinleyicilerden gelen “En çok ne kadar freestyle yapabilirsin?” sorusundan ilham alarak, bu projeyi gerçekleştirdik. Info’nun da mix ve mastering’de yaptığı ses efektleriyle kattığı enerjinin büyük bir rol oynadığını düşünüyorum.

 

“Bir şeyler oldu ve dikkatim dağıldı, kafam yoruldu, depresyona girdim, üniversiteyi bitirdim, insanlara zamanımı kaptırdım vs. derken yıllar geçti ve istediğimden az ürettim.”

 

Freestyle, oldukça başarılı olduğun bir alan. Nereden geliyor bu yetenek? Doğuştan mı yoksa geçmişte freestyle üzerine özel çalışmaların oldu mu?

Ben aşağı yukarı her gün belli bi miktar çalışmayı refleks olarak yapıyorum zaten, eğer dışarıda değilsem ve evdeysem zaten kendimi ya söz yazmakla ilgili ya da freestyle ile ilgili çalışıyorken buluyorum. Hem keyif aldığım hem hırslı olduğum bir alan olduğu için çalışma yapmaktan ziyade reflekse dönüşmüş durumda.Freestyle’da kendini geliştirmek isteyen genç kardeşlerimiz için tavsiyelerin ne olur? Ayrıca freestyle anında tıkanmamak adına verebileceğin özel taktikler var mı?

Kendi geliştirmek isteyen arkadaşlara;

– Freestyle yaparken kendilerini dinlemelerini, ama bunu yaparken sıradaki kafiyeyi düşünmeyi bırakmalarını öneririm. Ne söyleyeceğini düşünebilirsin belki ama kafiyeyi düşünürsen akıştan koparsın.

– Beklediklerinden iyi bir cümle kurduklarında heyecanlanmadan devam etmelerini, dışarıya odaklanıp dikkatlerini dağıtmak yerine belli noktalara bakarak konsantre olmalarını.

-Beklediklerinden kötü bir cümle kurarlarsa, bunu da bana hızlıca unutturucak bir manevra yapmalarını, benim hiç anlamayacağım ama illüzyonist olarak sadece onların o an farkında olduğu çıkış flowları bulmalarını öneririm. Bu toparlamalarına yardımcı olur. Ama bunları bu kadar hakim şekilde yapabilmek için çok çalışmak gerekir. Aynı zamanda özgüveni kazanmak içinde yapabilecekleri her yerde çekinmeden devam etmelerini öneririm.

– Battle yapıyorlarsa etrafını iyi okumalarını, kitleyi hızlıca iyi analiz etmelerini, karşılarındakine vücut diliyle şans vermemelerini, zaten karşılarına çıkan adamın çıktığı anda yenilmiş hissediyor olmasını sağlamalarını ve her zaman mizahın ciddiyete göre daha üstün geleceğini söyleyebilirim.

-Aslında bu liste çok uzar, ama en başlangıç düzeyindelerse de kendilerine yüklenmeden hatalarını kabul edip, onları yeteri kadar yapıp nerede hata yaptığını anladıktan sonra bi’ üst seviyedeki hatayı yok ederek sabırla ilerlemelerini öneririm. Buna örnek olarak belli kelimeleri istemeden tekrar ediyor olduklarını fark edeceklerdir, bunları düzelterek başlayabilirler. Daha sonrası o anı ve dinleyenin algısını nasıl yönetebilecekleri ile ilgili.

 

“Baneva’yla tanıştığım zaman belli konularda “tecrübe” hariç, yaşın ne akılla ne de olgunlukla hiçbir alakası olmadığını anladım.”

 

Yanlış anlama ama çok uzun süredir bu piyasanın içinde yer almana rağmen hak ettiğin yerde olmadığını düşünüyoruz. Sen de böyle düşünüyor musun, eğer düşünüyorsan bunu neye bağlıyorsun?

Ben aslında bu konu hakkında düşünmemeye çalışıyorum, bana bununla ilgili çok yazı yazan insan oluyor veya yüz yüzeyken söyleyen. Bir şeyler oldu ve dikkatim dağıldı, kafam yoruldu, depresyona girdim, üniversiteyi bitirdim, insanlara zamanımı kaptırdım vs. derken yıllar geçti ve istediğimden az ürettim ama o süreçte hep çalıştım ve kendimi geliştirmeye, rap yapabileceğim her an rap yapıp ya sahne ya da sokak tecrübemi kazanmaya devam ettim. Bu yüzden benim yapmam gereken şeyin konsantre, istikrarlı bir şekilde üretmek ve daha sonra da kendi karakteristik sound’uma erişmek olduğunu düşünüyorum.

Müziğe ara vermeyip sürekli üretmeye devam etseydin sence bugün olduğun yerden farklı bir yerde olur muydun?

Bence olurdum. Çünkü bu kendi kendinize yaptığınız pratiğin harici, stüdyo ortamında hem mix kısmında hem kayıt kısmında mikrofonun başında yaptığınız bütün idmanlarla alakalı. Sadece lirikler veya düz rap yapmak değil haricinde vocal yeteneklerimizin ve kendi sesimize ne kadar hakim olduğumuzunda büyük bir önemi olduğunu düşünüyorum.

Spotify profiline baktığımız zaman One Hour Freestyle Mixtape dışında single’ların hakimiyeti söz konusu. Spade’den bir albüm veya bir EP duyma şansımız var mı yakın zamanda?

Öncelikle biraz daha single yapmam gerektiğini düşünüyorum, daha sonra yaratıcılığımı EP’ler üzerine verebilirim.

Baneva ve Spade427

Yeni nesilden Baneva ile yakın olduğunu biliyoruz. Onun hakkında da soru sormasak olmazdı sana soru yöneltirken. Neler söylemek istersin onunla ve o jenerasyon ile ilgili?

Baneva’yla tanıştığım zaman belli konularda “tecrübe” hariç, yaşın ne akılla ne de olgunlukla hiçbir alakası olmadığını anladım. Tanıdığım favori ruhlardan biridir. Bence onların jenerasyonu hem teknolojiye hem müziğe daha fazla erişerek yaratıcılıklarını ve kendilerini geliştirme hızlarını çok arttırmış durumdalar, ben heyecanlanıyorum bunu gördükçe.

Kısa ve uzun vadede ne gibi hedeflerin var?

Single parçalarla beraber Youtube’a eklediğim RandomRap videolarımın içeriğini biraz geliştirdiğim şekilde tekrar üretim döngüme ekleyeceğim. Üretebildiğim kadar üreteceğim. Uzun vadede ise kendimi prodüksiyon yönünde de geliştirip yaratıcılığımı daha farklı şekillerde aktarmak istiyorum.

Bu sıralar en çok dinlediğin 3 şarkı veya albümü öğrenebilir miyiz?

Boslen – W.N.M

Young T & Bugsey – Don’t Rush

Drake – Nonstop (Herhangi bir Drake şarkısı da olabilir)

Son olarak, yeni projelerle alakalı daha önce hiçbir yerde bahsetmediğin, bu röportaja özel bir bilgi verme şansın var mı?

Bir süre İstanbul’da olacağım gibi gözüküyor.

 

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

Beklenen gün geldi: SAVAGE MODE 2 sonunda yayınlanıyor!

Sonraki İçerik

AD-LIB nedir? RAP müzikte AD-LIB'LER ne anlama geliyor?

İlgili İçerikler