FREDD’den deneysel boom bap albümü: “bona fide”

Fredd’in debut albümü bona fide, 8 Temmuz Cuma günü yayınlandı. Boom bap’in ülkemizde deneysel düzeyde fazla değerlendirilmediğini düşünen Fredd, albüm içerisinde birçok farklı elemente yer veriyor. Albüm, Fredd tarafından baştan sonra bir kompozisyonda tasarlanmış ve bu şekilde bir sürükleyicilik kazandığı söylenebilir.

Mitos ismini verdiği intro’su ile geçmişten bugüne hikayeleştirilmiş tanrıları ve yaratıkları betimleyen Fredd, aklı ve düşünceyi temsil eden Logos isimli interlude’u ile mantığın yanında saf tutuyor. Non serviam isimli outro ise hiçbir hurafeye hizmet etmeyeceği anlamına gelmekte. Yani intro, interlude ve outro bir bütünlük içinde. Üçünde de Fredd, “Hikayelerinizi dinledim, aklımı kullandım ve hizmet etmeyeceğim.” mesajını vermekte.

Albümün prodüksiyon işlemleri EB, HNNBL, Baykan Barlas, BlackSky ve XavierX tarafından üstlenildi. Albümün mix işlemleri Okan Çam ve Fredd tarafından yapılırken mastering işlemini Bangrolly üstlendi. Tüm görsel işlerde ise Tarık Aynagöz imzası bulunuyor. Tarık Aynagöz’e bir parantez açmak gerekiyor çünkü HNNBL’ın da katkısıyla bulunan harika kapak fikrini görsele dökmekte gerçekten iyi iş çıkarmış.

Albüm Kapağı

© Tarık Aynagöz

Fredd, bona fide albümünde Ömer Hayyam’ın fikirlerine ve rubailerine atıfta bulunuyor. Bu yüzden Tarık Aynagöz’ün tasarladığı kapakta Ömer Hayyam ile Fredd karşılıklı oturuyor. Fredd’in söylediğine göre mekan fikirleri, zaman ise şartları temsil ediyor. Aynı mekan, farklı zamanlarda bulunan Fredd ve Ömer Hayyam ise farklı şartlarda olsalar da aynı fikirleri, dogmatik ve sabit fikirli topluma sanat yoluyla aktarmalarını temsilen bulunuyorlar.

Ömer Hayyam’ı diktiği fidanın Fredd’in arkasında büyük bir ağaç olarak durması, geçmişte Ömer Hayyam tarafından ortaya atılan fikirlerin artık kök saldığı, Fredd’in bu fikirlerden esinlendiği ve bu fikirlerin ona yol gösterdiğine atıfta bulunuyor. “bona fide”nin ayrı yazı tiplerinde yazılmış olması da aradaki zaman farkına vurgu yaparken aynı zamanda albüm içerisindeki eski ve yeni sound harmanına bir gönderme niteliği taşıyor.

 

Referanslar

Fredd, albümdeki anlatımını güçlendirmek için birçok farklı sanat eserinden alınmış birçok referans kullanıyor.

  • Albümün 1. parçası olan “Tanrının Nefesi” isimli skit’te Beethoven’ı Anlamak filminden bir skit bulunuyor.
  • Albümün 2. parçası olan Mitos isimli intro’daki skit, Ülkü Tamer‘in yazmış olduğu “Konuşma” şiirinden alınmıştır. Haluk Bilginer’in Güneşin Oğlu filmi için seslendirmiş olduğu şiir kesit olarak kullanılmış.
  • Albümün 7. parçası olan Logos’un başındaki skit, Şeytanın Avukatı filminden alınmıştır. Kesitte Al Pacino’nun canlandırdığı John Milton, sadist olarak tanımlanan tanrının koyduğu kurallardaki çelişkileri öfkeyle anlatıyor.
  • Albümün 8. parçası olan Slalom’un başındaki skit, 2Pac’ın F*ck All Y’all şarkısından alınmıştır. Parçanın çıkışındaki scratch ise Mode XL’in Eski Bi’ Numara şarkısının kesitinden oluşuyor.
  • Albümün sondan bir önceki parçası olan Mono’nun çıkışındaki scratch, No.1’in Mesele Ne Mesela ve Sana Bu Siyah Laik parçalarından alınan kesitlerden oluşuyor.

 

Fredd’in ilk albümü bona fide, 8 Temmuz 2022‘de Unique Fabric etiketiyle tüm dijital platformlardaki yerini aldı. Böyle albümlere hak ettiği kadar, hatta hak ettiğinden fazla değer vermemiz gerekiyor. Zira hepimiz biliyoruz ki böyle bir albümün karşılığı sanatçı için maddiyat değil ancak prestij olabilir. Fredd ve Fredd gibilere ihtiyaç duydukları saygınlığı ve prestiji verirsek, onlar da böyle projeler üretmeye devam etmek için gereken motivasyona sahip olurlar.

Ben albümü biraz kısa buldum ve bence bu, albümün ender negatif yönlerinden biri. Bu kadar çok sample, vocal cut ve skit’in olduğu bir albümde daha fazla parça olmasını isterdim açıkçası. Günümüzde -maalesef ki- popülerliğini yitirmiş bir sound üzerine albüm yapma cesaretinin yanında bir de parça sayısını fazla tutmak, Fredd açısından gereğinden fazla riskli olabilirdi tabii ki.

İlk 2 parçada Fredd’in hiç vokalinin olmaması da dinleyiciyi itebilecek etmenlerden ancak Fredd’in, bu albümde piyasa normlarını umursamadan içinden gelen müziği yaptığı aşikâr. Henüz albümü dinlemeden şu yazıyı okuduğunuzda öğrendiğiniz ince nüanslar bile Fredd’in gerçek bir sanatçı olduğunu gözler önüne seriyor diye düşünüyorum. O yüzden eğer daha önce dinlemediyseniz şimdi Fredd’e bir şans verin, bona fide albümünü kaçırmayın.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

DANILEIGH kimdir?

Sonraki İçerik

Rolling Loud festival tarihinde ilk kez bir headliner sahnesini iptal etti: Elbette Kanye West

İlgili İçerikler