Türkçe Rap & Beach Club ortaklığı: Neden bu kadar arttı? Gösterilen tepkiler biraz abartılı mı?

Havaların ısınmasıyla birçok kişinin uğrak yerlerinden olan Ege ve Akdeniz sahilleri, şu günlerde Türkçe Rap’in son dönem yükselen sanatçıları ve şarkılarıyla yankılanıyor. Türkçe Rap veya direkt hip-hop kültürü, beach club olarak adlandırılan ve tatil beldelerinin en gözde eğlence mekanları olan bu yerlerle temelde çakışsa da -bana kalırsa- bu yaz için hem sanatçılara hem de oralarda konsere giden insanlara tepki göstermek biraz haksızlık.

COVID-19 pandemisi 1,5 yıldır herkesin hayatını alt üst etti. Konserlere gitmeyi seven biriyseniz bu süreç sizin için bir tık daha hasarlı geçmiş olabilir. Diğer ülkeler özellikle 2021 yılının ilk aylarıyla beraber çeşitli yöntemlerle konserlere başlarken Türkiye, aşının görece biraz daha gecikmesiyle mayıs ayının sonlarına doğru hâlâ pandemiyi ve kısıtlamaları tam gaz yaşıyordu. Daha sonra hem aşı etkisi hem de havalarının ısınmasıyla vakalar azalmış, her alanda kemerler biraz daha gevşetilmiş ve sıra artık eğlence sektörüne de gelmişti.

Tabii zamanlama olarak bu kemerlerin gevşetilmesi insanların genellikle büyük şehirlerden tatil yerleriyle ün yapmış lokasyonlara tabiri caizse “göç ettiği” ettiği döneme denk geldi. Konser ve festivallere de devletten resmi bir şekilde izin çıkmasıyla 2 yıldır neredeyse hiç para kazanamayan organizatörler adeta timsah gibi bulabildiği her gün konser ayarlamaya başlamıştı. Sanatçılar da tabii ki öyle bir duruma geldi ki tahminen buldukları her yerde sahne alacak bir mentalitedeler. Şimdi kesinlikle itiraf etmek lazım ki beach club’lara eğlenmeye gelen insanların büyük bölümünün sahnede olan bitenle çok bir ilgisi yok. O yüzden rap’miş, X sanatçıymış, ses kalitesi şöyleymiş gibi dertleri yok. Genellediğimi hatırlatarak şöyle bir abartıya dahi kaçacağım: Sağlam nakaratları olmayan müzisyenlerin beach club’larda pek de bir yeri yok.

Söylediklerimi destekleme adına Erkurt kardeşlerden alıntı yapacağım bu noktada. Otonom Piyade’nin kısa bir süre önce yayınladığı Filtreli Passaparola şarkısında Saian kendi verse’ünde “Hip-Hop üstüne tulum giyerdi, şimdi beach club’da bikini.” şeklinde bir cümle sarf etmiş ve günümüz hip-hop’ının durumunu kendi perspektifinden eleştirmişti.

Saian’ın kardeşi Patron ise bu yıl yayınladığı albümü EL PATRON öncesinde açmış olduğu bir Instagram yayınında kendisine Yaz Albümü projesi nedeniyle yöneltilen “popçu” eleştirileri sonrası o projeyi neden yaptığını şu şekilde açıklamıştı: “Beach club’larda konser vermeye çıktığımızda karşımızdaki kitlenin rap ile neredeyse hiç alakası yoktu. Şarkıları kendi kendimize söylüyorduk. Oradaki insanların sadece kendi eğlencesiyle ilgilenmesi ve bizim şarkılarımıza eşlik etmemesi sonrası öyle bir projeyle onları da sahnede yaptıklarımızla ilgilenir hale getirmek istedik.”

2 kardeşin bu farklı görüşleri arasında pandemi öncesi ben de Saian’ın tarafındaydım ancak geldiğimiz durumda ve sunduğum argümanlar ışığında şu an Patron’a daha yakınım gibi duruyor. Tabii şuna katılmıyorum Patron tarafında da: Madem beach club’larda rap konserleri artacak, özellikle yaz sezonunda bu bir ihtiyaç haline geliyor. O zaman oraların hip-hop’laştırılırken sahip olunan özden de kaybetmemek lazım bence. Sizin de bu konu hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda görmek beni mutlu eder, seviliyorsunuz. Hip-hop ile kalın!

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

Kanye West'in yeni albümüne hiç olmadığı kadar yakın olabiliriz: Tracklist ve lansman partisi!

Sonraki İçerik

POP SMOKE kimdir?

İlgili İçerikler